MUDr. Ľudmila Vargová
Levoča, Železničný riadok

Do Vašej pozornosti


O histamíne

HISTAMÍN

Pri vyšetrení u dermatológa pre svrbivé kožné ochorenie, ktoré s určitosťou pri prvom posúdení môže byť na základe morfologického obrazu častokrát len všeobecne špecifikované ako bližšie neurčený ekzém, žihlavka - urtika, prurigo ("ochvat") alebo dermatitída (zápal kože) Vám lekár predpíše antihistaminikum - liek blokujúci látku v organizme nazývanú histamín.

Histamín je biogénny amín, ktorý hrá dôležitú úlohu pri alergických a pseudoalergických (alergiu pripomínajúcich) reakciách. Vyplavenie histamínu vzniká imunologickými mechanizmami (pravá alergia), ale častokrát aj neimunologickými mechanizmami (napríklad u histamínovej intolerancie, ktorá súvisí s problémami pri odbúravaní histamínu v organizme). U pravej alergie aj malé množstvo  potraviny (na ktorú sa v organizme vytvorila precitlivenosť) môže viesť k závažným až život ohrozujúcim stavom. Ak teda máte testami (testy vpichom do kože - prick test, krvný test - špecifické IgE na potravinu) potvrdenú alergiu na nejakú potravinu, nesmiete túto potravinu konzumovať. Podozrenie na histamínovú intoleranciu sa dá overiť  vyšetrením krvi - stanovením hladiny enzýmu diaminooxidázy DAO - jej znížené hodnoty spôsobujú problém s odbúravaním histamínu v organizme. Je známe, že intolerančné reakcie sú dávkovo špecifické, teda stupeň reakcie závisí od množstva potraviny, ktorú skonzumujete, ako aj od nevhodnej kombinácie potravín.

Ak teda pozorujete zhoršenie stavu vašej pokožky po konzumácii jedla, je potrebné viesť si  diétny záznam a spätne analyzovať, ktorá potravinová zložka ju pravdepodobne spúšťa. Vyhnite sa konzumácii potravín bohatých na histamín!

Potraviny bohaté na histamín:

Biogénne amíny sa nachádzajú predovšetkým v ľahko sa kaziacich potravinách bohatých na bielkoviny (napr. ryby  - tuniak, sardinky a iné rybie výrobky). Histamín sa vytvára aj v takých potravinách, ktoré v procese zrenia a skladovania podliehajú biochemickým a mikrobiálnym zmenám. Patria k nim určité druhy syrov, surová saláma, surová šunka, údeniny, kvasená kapusta, ocot, extrakty z droždia, jedlá z kysnutého cesta, víno (hlavne červené a šumivé), pivo, konzervované potraviny (špenát, paradajky – hlavne kečup).

Potraviny bohaté na biogénne amíny a uvoľňujúce histamín: čokoláda, ananás, avokádo, citrusy, paradajky, špenát, baklažán, vlašské orechy, arašidy, ryby, mušle, kôrovce, potravinárske aditíva („éčka“), koreniny.

 

 

 

Ordinačné hodiny

 

Odber krvi: 06.30- 08.00 hod. podľa objednania

Ošetrenie tekutým dusíkom: 14.00-14.20 podľa objednania

 (okrem kozmetického účelu)

Kožné testy:   14.00-14.20 hod utorky a štvrtky podľa objednania

Kožné biopsie + špec. odbery: 06.30-07.00 hod. podľa objednania

Kozmetické ošetrenie:

 

Prestávka na obed: 30 minút

 

Pondelok

06:30 - 12:00 | 12:30 - 14:30

 

Utorok

06:30 - 12:00 | 12:30 - 14:30

 

Streda

 06:30 - 11:30 | 12:00 - 13:00

 

 

Štvrtok

06:30 - 12:00 | 12:30 - 14:30

 

Piatok

06:30 - 10:00 

Ďalšie informácie >>>

UPOZORNENIE

Dovolenka: momentálne neplánovaná

 


Kontakt

Dermatologická ambulancia

Železničný riadok č.2

054 01 LEVOČA


tel: 053 4297016

mobil: nezverejňujeme

mail: ludmila.vargova@post.sk

Mapa